Hvor er vores miljømærker?

Hvorfor er vores produkter ikke miljømærkede?

Etiketter og varedeklaration fra Linoliebutikken

I en verden, hvor produkter efterhånden er lige så fyldt med mærker, som en spejderdrengs uniform, giver det måske ikke mening for nogen, at vores produkter ikke er mærkede. I Linoliebutikken har vi jo – om nogen – miljøvenlighed, bæredygtighed og allergivenlighed i centrum.

Linoliebutikken sælger primært produkter fra mindre virksomheder, og for dem er første problem ofte økonomien. Selvom det er i alle forbrugeres interesse at vide, hvordan de træffer miljørigtige, bæredygtige og allergivenlige valg (særligt i dag, hvor klima, miljøvenlighed og bæredygtighed er i centrum, som aldrig før), er det desværre ikke gratis hverken at få eller beholde mærkerne.

Faktisk findes der hele fire forskellige gebyrer, du som indehaver af enten Svanemærket eller EU-Blomsten skal betale:

  • Ansøgningsgebyr, som skal betales, når der ansøges om licens til enten Svanemærket eller EU-Blomsten.
  • Ændringsgebyr, som skal betales, hvis man som virksomhed vil tilføje eller fjerne produkter, der er tilknyttet sin licens. Dette gælder også, hvis man ønsker at ændre på sammensætningen eller produktionen af produkterne.
  • Fornyelsesgebyr, som skal betales hvert 4.-5. år.
  • Anvendelsesgebyr, som skal betales årligt.

Den Blå Krans, som er Astma og Allergi Danmarks mærke, opererer med en nogenlunde ens forretningsmodel, hvor der opkræves følgende gebyrer:

  • Vurderingsgebyr, som skal betales pr. enkelte produkt, der skal vurderes og klassificeres som astma- og allergivenligt.
  • Omsætningsafgift, som opkræves to gange årligt.

Det er derfor en dyr affære – ikke blot at få tildelt Svanemærket, EU-Blomsten eller Den Blå Krans, men også at kunne beholde mærkerne. Selvom selve ansøgningen om licens selvfølgelig kunne betragtes som en investering, er de løbende udgifter, der er forbundet med at have licensen, ret store udgiftsposter. Disse poster vil ofte lægges på produkterne, hvilket vil betyde, at produkterne vil blive dyrere for dig som kunde, uden at produktet reelt forbedres. Derfor vælger flere af de mindre producenter i stedet at bruge deres ressourcer på at udvikle og optimere deres produkter og forretning.

Det er jo et lidt paradoksalt problem, at man fra samfundets side gerne vil opfordre producenter til at tænke miljøvenligt, bæredygtigt samt astma- og allergivenligt, når de udvikler deres produkter. Men når man så vælger at fremstille produkter, der netop tager hensyn til miljøet, bæredygtigheden og allergivenligheden i så høj grad som muligt, er det rigtig ærgerligt, at nogle bliver nødt til at se bort fra denne mulighed, for at gøre kunderne trygge, pga. økonomi, når produkternes indhold sagtens tåler at blive testet. 

hvor-er-vores-miljomaerker-2

Økonomien er ikke det eneste kritikpunkt

Et andet problem med mærkerne er, at de skal passe til flere forskellige brancher, og noget kan tyde på, at de måske ikke altid selv kan nå at være helt opdateret på samtlige brancher samtidigt.

Brancheforeningen VinduesIndustrien har eksempelvis kritiseret Svanemærket for ikke at stille høje nok krav til vinduebranchen. I denne branche vil man gerne undgå at anvende vakuumimprægnering, som er en miljøskadelig proces, hvilket kan undgås ved anvendelsen af kerneved på den udvendige side af vinduet. Men Svanemærket lader også kemikalieholdige vinduer af splintved modtage mærket. Dette er en af grundene til, at VinduesIndustrien selv har oprettet sit eget kvalitetsmærke, og opfordrer andre i branchen til at søge dette frem for Svanemærket.  

Samtidigt med, at ikke alle produkter bliver testet, så ved man reelt ikke om de produkter, der er mærkede, nu også er de mest skånsomme i forhold til miljø og allergi. En anke man kan have i forhold til maling er, at selvom en maling har EU-blomsten eller Svanemærket, så kan den stadig indeholde både MI og akryl (mikropalst).

Så selvom mærkernes målsætning om at hjælpe forbrugerne er virkelig nobel, og naturligvis er en målsætning, som vi klart deler i Linoliebutikken, er mærkerne desværre ikke altid en korrekt blåstempling af produkterne.

Hvad er Svanemærket, EU-Blomsten og Den Blå Krans egentligt? 

Svanemærket og EU-Blomsten er de officielle miljømærker i Danmark. Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, hvor EU-blomsten er det officielle europæiske miljømærke.

Svanemærket og EU-Blomsten har til hensigt at blåstemple produkter eller serviceydelser og skal altså fortælle dig, som forbruger, at produktet eller serviceydelsen er det miljørigtige valg.

Derudover findes også Den Blå Krans, som egentligt ikke er et miljømærke i streng forstand, da det i højere grad fokuserer på allergivenlighed. Mærket har til hensigt at blåstemple produkter, der enten minimerer risikoen for at udvikle hudallergi, eller som gør det lettere for allergikere at undgå allergene stoffer. 

Varedeklaration fra Linoliebutikken

Hvad foreslår vi så?

I Linoliebutikken er vores løsning i stedet at være fuldstændigt åbne omkring, hvad produkterne i vores butik indeholder. Vi mener nemlig, at produkterne ikke behøver nogen dyr mærkning, hvis du, som kunde, kender indholdet af dem. At producenterne bør begynde at deklarere sine produkter bakkes op i konklusionen af Realdania fondens nyeste rapport omkring 'Sunde Boliger' fra 2019Skulle nogle af ingredienserne derudover være ukendte og nye for dig, er vi selvfølgelig altid klar til at fortælle dig, hvad de er og hvorfor de anvendes.

Mere konkret undgår vi produkter med konserveringsmidler - herunder det allergifremkaldende og meget udskældte MI. Det gør vi blandt andet ved at forhandle produkter fra Naturmaling, som du kan se stå på køl i butikken. Grunden til at de står på køl er netop fordi, at de ikke indeholder konserveringsmidler. Det er også derfor, at vi altid opfordrer dig til at købe produkterne så tæt på anvendelsesdatoen som muligt. 

De fleste af vores kerneprodukter er faktisk fra Naturmaling, som er et mærke, der stammer fra de glade 70’ere. Produkterne er resultatet af et hippiekollektivs noble filosofi om at skabe malerprodukter af høj kvalitet, men uden alle mulige komplicerede og unødvendige kemiske stoffer.

Naturmaling er derfor fremstillet af enkle ingredienser, hvilket for eksempel gør malingen til det tætteste, du kan komme på en økologisk maling. Faktisk er miljøvenligheden og bæredygtigheden så gennemtænkt, at selv plastikspandene er af genanvendelig plast. 

Så selvom 70’erne er overstået, lever håbet og visionen om et bedre klima stadigvæk - særligt i Linoliebutikken. Derfor gør vi alt, hvad vi kan, for at skåne både miljøet og dig. 

Hvad er Naturmaling? - Du kan læse mere om det miljøvenlige produkt her 

hvor-er-vores-miljomaerker-4

Fik du et ordentligt svar på ’Hvor er vores miljømærker?'

Vi håber selvfølgelig, at det gav dig et ordentligt svar på ’Hvor er vores miljømærker?’. Hvis du er ny inden for miljøvenlige produkter, eller hvis du af en anden grund skulle have nogle spørgsmål til vores produkter, så står vi i Linoliebutikken altid klar til at hjælpe og rådgive dig. Du kan bare ringe på tlf. 72 30 20 33 eller sende en mail på post@linoliebutikken.dk. Vi har nemlig intet at skjule! :-)

 

Kilder:

1: https://www.ecolabel.dk/da/virksomheder/hvad-koster-det

2: http://www.mynewsdesk.com/dk/verdensskove/news/svanemaerket-vildleder-forbrugerne-253908

3: https://www.licitationen.dk/announcement/view/97559/derfor_er_vinduesindustrien_kritisk_overfor_svanemaerket

4: https://www.wood-supply.dk/article/view/314494/svanemaerket_trae_er_under_heftig_kritik

5: https://www.denblaakrans.dk/hvad-koster-det-

6: https://realdania.dk/publikationer/realdania-by-og-byg/sunde-boliger-performancem%C3%A5linger---appendiks-a