Vildt! Linolie – kan både spises og bruges til linoliemaling

Den alsidige linolie

Linolie fra Linoliebutikken

Som du også kan læse på vores hjemmeside, udvindes linolie af de velkendte, små hørfrø fra den spinkle hørplante, og er derfor et naturprodukt. Den gyldne lysegule linolie er på mange måder unik og har mange anvendelsesmuligheder. Det er blandt andet i produkter som linoliemaling, linoleum og bakelit, at linolie indgår, men vidste du, at den også anvendes i køkkenet som en sund spiseolie?

I byggeriet er linolie især værdsat af tømrere, da den har en unik indtrængningsevne i træ. Så hvis du står og skal oliebehandle træoverflader, er linolie bestemt det rigtige valg! Den unikke indtrængningsevne skyldes, at linoliens molekyler er mindre end selve træets porer og derfor kan trænge dybt ind i træet uden hjælp fra opløsningsmidler. Linolien udvides med op til 20 %, når den hærder, og lukker derfor porerne på træet. Det betyder, at træets overflade nu både styrkes og bedre kan modstå fugt. Dette er selvfølgelig værdifuld viden for tømrere, da de gerne ser, at det træ de bruger holder i lang tid. Hærdeprocessen i linolie begynder, når linolien udsættes for solens uv-stråler. UV-påvirkningen bevirker, at linolien begynder at optage ilt fra luften og herved hærder. Derfor er tørreprocessen for linolie også længere, end ved almindelige malerprodukter, der tørrer ved fordampning – men linolie er bestemt ventetiden værd!

Udover at have mange anvendelsesmuligheder, findes der også flere typer af linolie alt efter, hvordan olien er forarbejdet. Der findes koldpresset linolie, rå linolie, linoliefernis, bleget linolie og standolie. Fordi forarbejdningen påvirker linoliens egenskaber, betyder det, at de forskellige olier varierer i forhold til eksempelvis slidstyrke og indtrængningsevne, og de bruges derfor forskelligt.

Hørplantens bæredygtighed

Linolie fra Linoliebutikken

Det er dog ikke kun selve olien, der er alsidig og med mange anvendelsesmuligheder. Selve hørplanten kan også bruges til mange ting. Den spinkle plante med de små blå blomster anvendes i produktion af blandt andet tekstiler og isolering. Hørplantens frø kan også anvendes til flere ting.

Udover at være spiselig i sig selv og produktionen af linolie, kan der også udvindes hørfrøolie af de små, brune hørfrø, som er hyppigt anvendt i helseverdenen. Hørfrøolie og linolie er det samme, da forskellen blot ligger i, hvordan olien bliver behandlet efter den er udvundet. Du kan også kværne hørfrø til mel og inddrage både hele og kværnede frø i dit bagværk. Prøv eventuel disse opskrifter af, hvor du skal bruge både de lækre små hørfrø og den dejlige olie: 

Nemme koldhævede hørfrøboller
 • 25 g. gær
 • 1 tsk salt
 • 2 æg
 • 3 spsk linolie/hørfrøolie
 • 2 dl kværnet hørfrø
 • 1 dl solsikkekerner
 • 1 dl græskarkerner
 • 5 dl havregryn
 • 5 dl mel
 • 5 dl koldt vand

Rør gæren ud i vandet og tilsæt de resterende ingredienser. Dejen stilles på køl natten over. Næste morgen formes bollerne i den ønskede størrelse. Drys evt. nogle hørfrø på toppen. Bages ved 200 grader i 18-20 minutter.

Jordbær smoothie
 • 15 jordbær (friske el. frosne)
 • 1 banan
 • 1½ dl æblejuice (evt. 1 kop vand i stedet)
 • 1 dl yoghurt natural eller skyr
 • 3 spsk hørfrøolie

Blendes efter ovenstående rækkefølge. Kan varieres i det uendelige med forskellige friske eller frosne frugter. Ved anvendelse af friske frugter kan tilsættes et par isterninger før ingredienserne blendes.

 

 

Det er dog ikke kun i køkkenet og inden for malerindustrien, at du kan tage hørplantens produkter i brug. Hørplanten er en fiberrig plante, hvor fibrene kan anvendes til fremstillingen af tekstiler, som eksempelvis de klassiske hørbukser og -bluser samt duge. 

Når olien er udvundet af de små hørfrø, kan restproduktet bruges til kvægfoder. Resterne fra selve planten kan også bruges til at producere tjæret værk, der fungerer som et isolations- og tætningsmateriale ved døre og vinduer.

Som du kan læse, kan hele hørplanten anvendes, og der går ikke noget til spilde. Det er ret vildt, hvis du spørger os! Hørplanten er derfor absolut en bæredygtig plante og en fornybar ressource!!

Hvordan anvender vi hørplantens produkter i linoliebutikken?

Linolie fra Linoliebutikken

Med så mange anvendelsesmuligheder og forskellige typer af linolie, vil du måske gerne vide, hvordan linolien indgår i sortimentet hos os i Linoliebutikken.

Linolie har været anvendt i maling siden 1600-tallet og er stadig hovedingrediens i vores linoliemaling. Med vores linoliemaling får du en bæredygtig maling, i alverdens smukke farver, som vil patinere med ynde. Linoliemalingen styrker og plejer træet, fordi den netop indeholder linolie og derved har linoliens egenskaber. Fordi linolie er et naturprodukt, får du altså en stærk maling, helt uden microplastik og andet skadeligt kemi. På vores hjemmeside kan du læse om, hvad linoliemaling er

I vores sortiment vil du altid kunne finde de forskellige linolier i form af koldpresset linolie, linoliefernis, bleget linolie og standolie. Vi bruger også linolie i vores interiørolier, linoliegrundere og i vores møbelvoks. Derudover er linolie bindemidlet i vores Naturmaling til vægge og lofter.

Hvorfor bruger vi linolie i vores produkter? 

Linolie fra Linoliebutikken

Vi anvender linolie i mange af vores produkter, fordi vi anerkender linoliens egenskaber og styrker, og derudover værner vi om bæredygtige og miljøvenlige produkter samt brugen af fornybare ressourcer. Ligesom mange andre, går vi ind for at minimere mængden af kemi i vores hverdag, og derfor falder det os helt naturligt at tilbyde maler- og plejeprodukter, der netop er fri for unødvendig og skadelig kemi. Med naturproduktet linolie får vi mulighed for at tilbyde malerprodukter uden hverken opløsningsmidler, konserveringsmidler eller microplast, og vi kan derfor bidrage til, at du kan skabe et så miljøvenligt og bæredygtigt hjem som muligt.

Blev du klogere på, hvad linolie er?

Linolie fra Linoliebutikken

Vi håber, at dette indlæg giver dig en bedre forståelse af, hvad naturproduktet linolie er samt hvordan og hvorfor vi bruger det i vores produkter hos Linoliebutikken.
Vi står altid klar til at hjælpe dig med at finde den rette linolie til dit næste projekt, uanset om det er i form af olie, maling eller andre linolieprodukter. 

Til inspiration kan du læse et af vores tidligere blogindlæg om oliebehandling af bordplader.

Skulle du sidde tilbage med spørgsmål om linolie eller til vores produkter, står vi altid klar til at hjælpe dig. Du kan enten ringe til os på tlf. 72 30 20 33 eller sende os en mail på post@linoliebutikken.dk. Du er også altid velkommen til at besøge os i butikken, hvor vi er klar til at hjælpe og rådgive dig!

Rigtig god fornøjelse :-)

Kilder:

1: https://www.teknologisk.dk/facts-om-linolie-og-linoliemaling/forside/1962
2: https://www.bygningsbevaring.dk/uploads/files/anvisninger/14-ANVISN_spm_linolie.pdf
3: https://unikognaturlig.dk/om-hoer/
4: http://denstoredanske.dk/Natur_og_milj%C3%B8/Botanik/Malpighiales/h%C3%B8r