DIY - madindpakning med bivoks

I Linoliebutikken glæder vi os over hver gang vi kan finde på noget der minimerer brugen af plastik. Derfor er det dejligt, at kunne dele denne lille opskrift på miljøvenlig madpapir og låg til opbevaringsglas med dig.
Vi viser dig, hvordan du nemt kan lave søde, miljøvenlige madindpakninger med bivoks

Vi elsker at være kreative i vores familie, og lave hyggelige projekter sammen. Vi håber, at vi kan inspirere jer til at prøve kræfter med dette gør-det-selv-projekt. Bivoks-wraps er nemlig utrolig nemme at lave, og det er et projekt, hele familien kan være sammen om.
(julestemningen skyldes, at indlægget oprindeligt var en del af en adventskalender her på bloggen.)

Vi bruger gerne vores wraps som et miljøvenligt alternativ til madpapir og låg på syltetøjsglas eller opbevaringsbøtter. Rigtig meget af det bløde plastik, som mange bruger til opbevaring af madvarer indeholder stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende. Bivoks-wraps kan derfor erstatte miljøsyndere som plastikfilm, alufolie, stanniol.

Bivoks er et naturprodukt, der indeholder pollen og propolis. Det produceres i kirtler på biernes bagkrop, og bierne bruger voksen til at bygge deres honningtavler. Bivoks kan bruges til en lang række formål som overfladebehandling af træ og sten, kosmetik, stearinlys og som i dette tilfælde; madwraps.

Vi elsker, at man kan få sine egne, helt unikke wraps ved at lave dem af stof med et flot og personligt mønster eller print. De kan eksempelvis laves af en gammel dug, sengetøj eller noget tøj, du ikke længere bruger. Det bedste af det hele er, at dine madwraps nemt kan vaskes op med lunkent vand og sæbe, så de kan genbruges igen og igen i helt op til et år – og du kan altid genimprægnere dem med ny bivoks, hvis dine wraps er blevet slidte.

Inden du går i gang, skal du sikre dig, at du har følgende materialer klar:

Det skal du bruge:

  • Bivoks
  • Gammelt bomuldsstof
  • En saks
  • Bagepapir
  • Rivejern
  • Strygejern
  • Evt. syltetøjsglas
  • Evt. gavebånd

 Bivoks


Sådan gør du:

  1. Først og fremmest skal du klippe et passende stykke wrap ud af dit stof. Størrelsen og formen kan du selv variere, efter hvad din wrap skal bruges til. I billedguiden nedenunder har vi klippet et ekstra stort, rundt stykke stof ud, så vi kan bruge det som en beholder til småkager (som i øvrigt smagte herligt!).
  2. Læg stofstykket ud på et ark bagepapir og riv bivoks ovenpå, så det meste af stoffet er dækket.
  3. Læg så endnu et stykke bagepapir ovenpå bivoksen.
  4. Smelt så bivoksen ned i stoffet med et strygejern.
    Bivoks er letantændeligt og kan selvantænde ved 250-270 grader. Det er ikke farligt at lave disse wraps, men vær opmærksom på ikke at efterlade dit strygejern ovenpå bivoksen, så du undgår eventuel brandfare. Vi anbefaler desuden at have et stort låg eller et brandtæppe i nærheden, så du kan kvæle eventuel ild - Forsøg ikke at slukke ild i voks med vand!
  5. Når al voks er smeltet, lader du det størkne og vupti – så er du klar til at pakke dine kager, sandwiches eller noget helt tredje ind i din helt personlige og miljøvenlige wrap. Du kan selvfølgelig også bruge dine wraps som låg ovenpå et syltetøjsglas, ligesom vi har gjort!

 

 OBS: Wraps bør ikke benyttes til opbevaring af kød og fisk, da de kun kan vaskes i lunket vand.

Bivoks-wraps er ikke luft- og vandtætte, og derfor kan maden ’ånde’ naturligt igennem stoffet, så maden hverken bliver dårlig eller tør.  Din mad vil ikke tage smag eller lugt fra bivoksen, og din wrap optager heller ikke lugt fra maden. Bivoksen gør stoffet fast men stadig bøjeligt og smidigt, så du nemt kan pakke dine sandwiches, frugt eller andre madvarer ind. Det har aldrig været nemmere at opbevare sine madvarer i bæredygtige, kemifri madwraps! 

Vi håber, at i vil få lige så meget sjov ud af projektet, som vi har fået, og at i får stor glæde af jeres hjemmelavede bivoks-madindpakning! 

Mange hilsner