DIY - Fyrfadsstager af metaldåser

Levende lys giver stemning og hygge, når vi samles med dem vi holder af, om det er hverdag eller en særlig anledning. Her får du en guide til, hvordan du selv kan lave skønne og hyggelige lysholdere af gamle metaldåser, og malet med vores miljøvenlige Væg- & Loftmaling fra Naturmaling.
(julestemningen skyldes, at indlægget oprindeligt var en del af en adventskalender her på bloggen.) 

Vi elsker at finde nye måder at upcycle og genanvende vores affald på, og metaldåser er virkelig en belastning for miljøet, så det giver utrolig god mening for os at genbruge dem. Hele familien kan være med, og det er oplagt når man er samlet, at tale med sine børn om genanvendelse af klodens ressourcer, så fremtidige generationer kan passe godt på miljøet.

Naturmaling giver en smuk, mat overflade, så dåserne får et ’skævt’ look. Naturmaling er 100% kemifri, og selvom det er en maling til vægge og lofter, har den en god dække- og vedhæftningsevne på mange forskellige slags materialer, eksempelvis metal. Desuden tørrer malingen hurtigt, så det er nemt at bruge til et lille malerprojekt som vores, fordi dåserne hurtigt kan males over flere gange. Vi kan tone Naturmaling i et væld af smukke farver og forhandler nu også de tre farver, som vi har brugt til vores fyrfadsstager i små portioner på 1 dl.  

Vores fyrfadsstager er til indendørs brug, da vi har malet dem med væg- og loftmaling, men du kan også sagtens lave et par søde fyrfadsstager til haven. I så fald anbefaler vi at male dåserne med linoliemaling, da denne type maling er mere holdbar i det danske vintervejr.

Inden du går i gang, skal du sikre dig, at du har følgende materialer klar:

Det skal du bruge:

 Naturmaling

Sådan gør du:

  1. Vask dine brugte metaldåser og fjern låget og eventuelle etiketter.
  2. Tegn nogle dekorative julemønstre, du vil lave på dine metaldåser. Vi har først tegnet mønsteret og har så sat prikker på tegningen, der hvor sømmet skulle hamres i. Tape tegningen fast på dåsen og husk at placere tegningen på den side af dåsen, som du ønsker skal være dåsens front.
  3. Når du skal sømme hullerne i dåsen, skal du være sikker på, at din dåse ligger fast. Vi har sat dåsen i spænd mellem 2 stykker træ ved hjælp af 2 skruetvinger, men du kan også bruge en skruestik, hvis du har en til rådighed. OBS: Vær opmærksom på ikke at spænde stikkerne for meget, da du risikerer at trykke dåsen.
  4. Når dåsen er fastmonteret, slår du sømmet i dåsen ved at følge de markeringer, du har lavet på din tegning.
  5. Når du har lavet alle hullerne, tager du tegningen af dåsen. Hvis dåsen har slået sig af sømmene, kan du udglatte de fleste buler ved at give dem et tryk indefra med hammerens skaft.
  6. Mal så dåsen med Naturmaling i din favoritfarve – Hvis malingen dækker hullerne, kan du med fordel puste ned i dem, mens malingen stadig er våd, så hullerne ikke lukkes til.
  7. Mal eventuelt det øverste af dåsens kant med en lille pensel, så du får fordelt malingen.
  8. Hvis du har lyst, kan du drysse lidt dekorationssne ud over dåsen, mens malingen er våd for at give dåsen et flot vinterlook. 

 

 

 

Hvem havde troet, at et par dåser med flåede tomater kunne blive et rigtig hyggeligt DIY-projekt og ikke mindst nogle rigtig flotte fyrfadsstager?  

Vi har malet vores dåser i blå nuancer. Farverne hedder Græsk blå, Linaza og Donau. 

Rigtig god fornøjelse med jeres egne upcycling-projekter!