Forestil dig en lak, der ikke krakelerer i det danske vejr

Tonkin Lak

Med det meget omskiftelige vejr, som vi har her i Danmark, er der netop behov for en lak, der kan klare mosten og samtidig beskytte dit træværk. Her kommer den alsidige og fleksible franske olielak, Tonkin Lak, ind i billedet.

Tonkin LakLakken, der har en lang historie bag sig, har været produceret på en lille parisisk fabrik siden 1906 og er navngivet efter Tonkinbugten i det tidligere franske, Indokina, hvor den tungolie, der også indgår i lakken, kommer fra. 

Den er lavet af kinesisk træolie, tungolie (udvundet af nødder fra Tungtræet  - det kinesiske laktræ), og linolie, og som du nok ved, så er vi hos Linoliebutikken ret glade for linolie og dens unikke egenskaber. Da oliemolekylerne i begge olier er meget små, har lakken derfor en uovertruffen vedhæftning på næsten alle overflader. Se bare billedet her, hvor vi har påført lakken på et gammelt fyrfadslys og derefter krøllet det sammen og foldet det ud igen, helt uden at lakken har sluppet metallet. Det er der, så vidt vi ved, ikke andre lakker der kan klare.

Tonkin Lak

Med sin gode vedhæftningsever er lakken særligt elsket af træskibsfolket, fordi den er utrolig robust og ikke kræver den samme vedligeholdelse som en traditionel lak. Tonkin Lak er også oprindeligt lavet til maritimt brug. 

Men måske du er i gang med at restaurere et gammelt hus og gerne vil bevare de oprindelige materialer, der er brugt i huset og derfor leder efter en klassisk lak til f.eks at lakere gulve med. I så fald kan Tonkin Lak også her være et godt bud. Når du bruger Tonkin Lak bevarer du nemlig træets farve, samtidigt med at træet får glød og dybde, hvor åretegningen tydeligt fremstår. 

Tonkin Lak

Måske er det ikke kun gammelt træværk, du vil bevare, men også metal du ønsker at beskytte mod det danske vejr. Her kan Tonkin lakken også bruges. Lakken hæfter nemlig også på metal og på grund af den unikke vedhæftning beskytter lakken mod rust, da der ikke kan komme fugt ind under lakken. Faktisk kan lakken beskytte træ og metal både ude og inde.

Tonkin LakTonkin Lak er meget fleksibel og robust over for stort set al slags vejr, og kan modstå både temperatur- og fugtudsving samt sol og saltvand, hvilket især gør den særligt velegnet til maritimt brug. Så står du og skal restaurere din gamle sejlbåd, så vil du med stor tilfredshed kunne benytte dig af denne stærke lak. Se bare det fine resultat en kunde har fået ved brug af Tonkin Lak. Billedet er taget 3 år efter behandlingen (foto venligst modtaget af Fyra Vindar).

Tonkin lak er en ren olielak, hvilket er årsagen til at lakken er så fleksibel og ikke slipper, når underlaget arbejder/bevæger sig. Lakken følger underlaget og hverken krakelerer eller slipper. Det er denne eminente vedhæftningsevne, der har gjort lakken så berømt og værdsat, da du ikke vil opleve, at der kommer fugtskader under lakken.  

Selvom Tonkin Lak er en højglans lak, kan du mattere lakken med vores gelomat, hvis du gerne vil have Tonkin lakkens egenskaber, men også et mat look. Du kan også indfarve lakken med linoliepasta. Så hvis du gerne vil både beskytte og farve dit træværk eller metal, så er Tonkin Lak helt ideel.

Du kan læse vores gode råd til brug af tonkin lak på vores hjemmeside, hvor du også kan læse mere om, hvordan du anvender lakken og hvordan den bør opbevares.

tonkin-lak-fra-linoliebutikken

12 gode grunde til at bruge Tonkin Lak

For at opsummere tonkin lakkens gode egenskaber, har vi listet 12 gode grunde til, at du bør tage lakken i brug.

 • Lakken krakelerer ikke i det danske vejr
 • Unik vedhæftning på både træ og metal
 • Virker rustbeskyttende på metal
 • Virker fugtafvisende på træ
 • Kan anvendes inde og ude
 • Giver dybde og glød til træet
 • Bevarer træets egen farve og minimerer at den falmer
 • Robust over for slid
 • Kan modstå temperatur- og fugtudsving
 • Kan holde til både sol og saltvand
 • Lakken kan bevares med højglans eller matteres
 • Lakken kan tones i et hav af farver med linoliepasta

Blev du klogere på tonkin lakkens egenskaber?

Vi håber, at dette indlæg gav en forklaring på, hvad Tonkin Lak er, og hvad den kan bruges til. Skulle du sidde tilbage med spørgsmål, eller mangle vejledning, kan du altid spørge os til råds. Du enten ringe på tlf. 72 30 20 33 eller sende en mail til post@linoliebutikken.dk. Du kan også altid lægge vejen forbi butikken, hvor vi står klar med et smil.

Mange hilsner