Linoliebutikkens gode råd om Tonkin Lak

Tonkin Lak kan anvendes på alle træsorter, metal og andre sugende overflader. Den er derfor særdeles velegnet som blandt andet lak til træ, møbellak eller gulvlak. I Linoliebutikken har vi flere års erfaring med Tonkin Lak, og derfor har vi samlet vores bedste råd til dig i nedenstående. God fornøjelse!

Det skal du bruge, når du lakerer med Tonkin Lak

Når du skal lakere, har du brug for følgende:

Lak

 • Tonkin Lak
 • Linoliepasta - hvis du vil tone lakken
 • Gelomat - hvis du vil matere lakken

Du har mulighed for at købe vores unikke Tonkin Lak her

Renseprodukter

 • Terpentin til rengøring af pensler
 • Evt. rengøringsmiddel, inden du lakerer - følg anvisninger og dosering på flasken

Værktøj

 • Korn 100 til ren slibning samt korn 300 - 400 til mellemslibning
 • Lakpensel af naturhår

Hvor mange lag er nødvendigt?

Hvor mange lag du skal påføre, for at få et optimalt resultat, afhænger naturligvis af, hvad du skal lakere. I nedenstående kan du se, hvor mange lag de forskellige overflader kræver:

 • Indendørs træ: 2 lag
 • Gulve: 3 lag (undgå at betræde gulvet de første 48 timer, og undgå tung belastning de første uger)
 • Udendørs træ: 4 lag
 • Skibsmaster og andet maritimt: Mindst 8 lag
 • Metal: Mindst 4 lag uden mellemslibning

Sådan opbevarer du Tonkin Lak

Tonkin Lak skal opbevares køligt, men frostfrit, i en lufttæt beholder, der passer til den resterende mængde lak. Hvis der kun er en smule lak tilbage i dåsen, bør du derfor hælde den over i en beholder, som passer til mængden. Ellers risikerer du, at lakken trækker skind.

Åbnet dåse trækker skind

En åbnet dåse Tonkin Lak trækker skind. For at minimere dette er det en god idé at puste ned i dåsen, inden man lukker den, da det forebygger skinddannelsen. Hvis der kun er lidt lak tilbage i dåsen, anbefales det at hælde lakken over i en beholder, der passer til den resterende mængde lak. Det er vigtigt, at have så lidt ilt i dåsen som muligt, da det er ilten, der får lakken til at trække skind.
Hvis uheldet er ude, og lakken har trukket skind og der derfor er kommet klumper i lakken, kan den sies gennem vores lak si. Alternativt kan du også benytte en nylonstrømpe. Herefter er lakken klar til brug igen.

Sådan anvender du Tonkin Lak

Når du skal lakere, er det vigtigt, at overfladen er helt ren og tør samt fri for harpiks, fedt, olie, sæberester osv. Herefter afhænger fremgangsmåden af, hvad du skal lakere. I det følgende gennemgår vi derfor:

 • Behandling af nye, ubehandlede eller afslebne overflader
 • Behandling af tidligere lakerede overflader

Ubehandlet træ:

 1. Den ubehandlede overflade rengøres.

 2. Den tørre overflade slibes med sandpapir korn 240, inden overfladen lakeres. Al slibestøv fjernes med støvsuger og/eller let fugtet klud.

 3. Lakken påføres herefter i MEGET tynde lag med en god lakpensel. Er laget ikke tyndt nok, vil næste lag 'perle'. Det er derfor vigtigt, at det forudgående lag er helt tørt, inden næste lag påføres. Opvarm evt. lakken i varmt vandbad for, at få den til at flyde lettere. Se hvor mange antal lag, du bør påføre under Hvor mange lag er nødvendigt?

 4. Mellem lagene: Lagene skal tørre min. 24 timer inden næste påføring. Du bør foretage en mellemslibning efter første lag, eller hvis lakken viser tegn på ikke at ville binde. Hvis du skal opbygge et tykt laklag, skal der slibes efter hvert tredje lag. Du må aldrig male på noget, der ikke er fuldstændigt tørt.

Afslebet træ:

 1. Ved afslibning af tidligere behandlede overflader er det vigtigt, at overfladen slibes til rent træ. Den gamle overflade af lak eller olie afslibes indledningsvis med korn 100. Herefter øges sandpapirkornstørrelsen i finhed, og der afsluttes med korn 240. Al slibestøv fjernes med støvsuger og/eller let fugtet klud.

 2. Lakken påføres herefter i MEGET tynde lag med en god lakpensel. Er laget ikke tyndt nok, vil næste lag 'perle'. Det er derfor vigtigt, at det forudgående lag er helt tørt, inden næste lag påføres. Opvarm evt. lakken i varmt vandbad for, at få den til at flyde lettere. Se hvor mange antal lag, du bør påføre under Hvor mange lag er nødvendigt?

 3. Mellem lagene: Lagene skal tørre min. 24 timer inden næste påføring. Du bør foretage en mellemslibning efter første lag, eller hvis lakken viser tegn på ikke at ville binde. Ved opbygning af et tykt laklag, slibes der efter hvert tredje lag. Mal aldrig på noget, der ikke er fuldstændigt tørt.

Tidligere lakerede overflader 

 1. Der vaskes efter med rent vand.

 2. Den tørre overflade slibes let med sandpapir korn 300. Evt. skader slibes ned til fast bund med sandpapir korn 180 og afsluttes med korn 300. Al slibestøv fjernes med støvsuger og/eller let fugtet klud.

 3. Efter slibningen påføres 1 tyndt lag lak. Hvis der er skader, behandles disse med et eller to lag lak, inden hele overfladen får én gang lak. Mal aldrig på noget der ikke er fuldstændigt tørt.

Uanset hvilken overflade du behandler, er tørretiden for Tonkin Lakken ca. 24 timer. Dog er det vigtigt, at du aldrig maler, før lakken er fuldstændig tør.

Fakta om vores Tonkin Lak

Rækkeevne: ca. 20 m2/ltr
Tørretid: ca. 24 timer
Farve: Gylden
Fortynding: Anbefales ikke.
Rengøring af værktøj: Terpentin
MAL-kode: 2-1
Opbevaring: Køligt, men frostfrit

I Linoliebutikken står vi altid klar til at hjælpe dig

Vi håber, at du kan bruge vores gode råd om Tonkin Lak. Hvis du skulle have flere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os på enten tlf. 72 30 20 33 eller på mail post@linoliebutikken.dk. Så vender vi tilbage hurtigst muligt med kyndig vejledning.

Mange hilsner

Tilbage til Tonkin Lak