Trætjære - 5 facts om 'smeltet træ'

Nu tænker du sikkert; "Sikke noget pjat! Alle ved jo, at man ikke kan smelte træ! Træ forkulles, når det brændes", og det har du egentlig også ret i. Når man opvarmer træ, så får man nemlig trækul, men med den korrekte procedure er det muligt at udvinde træets væskeindhold under opvarmningen. Træets væskeindhold er også bedre kendt som trætjære, og derfor kan man faktisk sige, at trætjære i bund og grund er smeltet træ.

Vi synes, at trætjæren er et skønt produkt, fordi det giver et helt unikt og rustikt look, og samtidig plejer det træet og beskytter imod vind og vejr - Se bare vores flotte farveprøver i butikken:

Derfor har vi dedikeret dette indlæg til trætjæren med 5 skæve facts, som du (måske) ikke vidste om produktet:

Fact nummer 1: 
I midten af 1700-tallet anvendte man såkaldt tjærevand som lægemiddel imod blandt andet tuberkulose, skørbug og gigt. Tjærevandet blev fremstillet ved at blande trætjæren med destilleret vand og filtrere væsken. Væsken skulle indtages og smagte eftersigende af tjære. I dag bruger man faktisk stadig trætjære til klov- og hovpleje. Vi er nu glade for, at trætjære ikke længere bruges til mennesker! 

Fact nummer 2: 
I vikingetiden brugte man trætjære til behandling af bygninger og træskibe for at beskytte træets overflade og tætne imod vand. Arkæologer har opdaget, at man i vikingetiden også kunne beskytte overfladen på træstolper ved svidning. Det blev især benyttet, når stolperne skulle graves ned i jorden. Ved at svide træet, trækkes træets olier og harpiks (tjærestoffer) ud i overfladen og ligger som et beskyttende lag imod råd. Trætjære har altså været anvendt til overfladebeskyttelse af træ i flere århundreder og anvendes stadig i dag.

Fact nummer 3: 
Når man behandler træoverflader med trætjære, tilbageføres træets naturlige olier og harpiks til træet. Trætjæren regenererer altså overfladen, og gør den modstandsdygtig overfor vind og vejr. Samtidig er trætjære diffusionsåben. Det betyder, at træet kan ånde igennem trætjæren, så fugten i træet kan slippe ud, og man undgår råd i træet. Man kan på sin vis sige, at man opfrisker træoverfladen ved at smøre frisk træ ovenpå - Det er da smart!

Fact nummer 4:
I norden bruger vi især trætjære udvundet af fyrretræ, fordi nåletræer har et særligt højt indhold af harpiksstoffer. Harpiks beskytter træet og tilfører gode 'næringsstoffer' til træoverfladen. De fleste af de trætjærer, som vi forhandler i Linoliebutikken er eksempelvis destilleret af fyrtræ for at sikre en høj kvalitet.


Fact nummer 5:
 
Trætjære er som udgangspunkt brunligt transparent, men tjærens nuance, træsort og træoverfladens struktur har betydning for det endelige resultat. På billedet med vores farveprøver er de første tre fra venstre malet på lærketræ, mens de efterfølgende tre farveprøver er malet på grantræ. Der er stor forskel på farvenuancen mellem de to træsorter, selvom man anvender den samme type trætjære. Vær derfor opmærksom på hvilken træsort du arbejder med, hvis du overvejer at behandle det med trætjære, for det har en betydning for det endelige resultat.

På farveprøverne kan du også se, hvor stor betydning træets struktur har for dit resultat. Den øverste halvdel er malet på høvlet træ, og den nederste halvdel er malet på ru træ. Som udgangspunkt kan du forvente, at høvlet træ får en lysere nuance end ru træ, når du behandler det med trætjære. 

Slutteligt påvirkes den endelige farve også af, hvor meget træoverfladen har været udsat for vind og vejr, og om overfladen tidligere har været behandlet med trætjære eller andre produkter. Farven på tjæren vil også ændre sig med tiden, når den udsættes for sol og regn. Derfor er det ikke muligt at forudsige hvilken nuance træets overflade får, når man behandler med trætjære, men det er jo netop den rustikke charme ved transparent trætjære - og årsagen til, at det er et af vores favoritprodukter! 

Er du mere til en helt dækkende trætjære, kan du naturligvis også få en af vores 7 indfarvede trætjærer, som giver træet samme beskyttelse og samtidigt en flot, dækkende farve.

Du kan købe både milebrændt trætjære, ægte fyrretræstjærre, fyrretræstjære med linolie og indfarvet trætjære på vores webshop eller i vores butik! Vi tager os som altid gerne tiden til at vejlede dig i hvilken trætjære, der er det rigtige valg til dit projekt! 

Rigtig god fornøjelse :-)