DIY - Mal på glas med Naturmaling

Man sagtens kan male med vores Væg- & Loftmaling fra Naturmaling på metal – men da malingen har en rigtig god vedhæftningsevne, kan man male på næsten alle overflader med Naturmaling. Her kan du se, hvordan du kan lave personlige lysestager ved at male glas med Naturmaling!
(julestemningen skyldes, at indlægget oprindeligt var en del af en adventskalender her på bloggen.)

Naturmaling er et helt specielt produkt, fordi malingen udelukkende fremstilles af enkle ingredienser som vand, linolie, lim og pigmenter. Malingen indeholder ingen opløsningsmidler, konserveringsmidler eller mikroplast som almindelig vandbaseret maling. Hvis du har været inde i vores butik i Højbjerg, har du sikkert også set vores store køleskab, hvor vi opbevarer alle vores produkter fra Naturmaling. Produkterne skal nemlig opbevares på køl, for at de ikke bliver ’sure’ ligesom mælk, fordi malerprodukterne ikke indeholder konserveringsmidler.

Når du maler med Naturmaling får dine overflader en blød og mat overflade, fordi malingen ikke indeholder plastik. Det er nemlig plastik, der giver konventionelle vægmalinger en skarp og skinnende overflade, når solens lys rammer overfladen. Kan du spotte farveprøven med plastikmaling blandt vores Naturmalinger?

Hvis du gættede på farveprøve nummer 3 fra højre, så har du helt ret! Billedet illustrerer fint hvor forskellig overfladens udtryk er, alt efter om du bruger plastikmaling og Naturmaling. I konventionelle malinger brydes solens lys nemlig i plastikken, hvilket giver et skarpere lysskær. I Naturmaling brydes lyset derimod direkte i pigmenterne, hvilket giver en blødere lysrefleksion. Naturmaling giver derfor en dybere mere mat overflade ligesom kalkmaling. 

TIP: Hvis du vælger at male med linoliemaling, skal du være opmærksom på, at linoliemalingen har en anderledes og længere tørreproces end Naturmaling. Du kan også snyde og male glasset med Naturmaling indvendigt for at få en blank overflade.

Vi har valgt at male vores glasdekorationer med Naturmaling for at få den, smukke, matte effekt, som Naturmaling giver, men du kan også sagtens male dit glas med linoliemaling, som giver en blank overflade. 

Vi har været i gemmerne og finde forskellige glas til vores juledekorationer. Du kan bruge alt lige fra gamle syltestøjglas til mormors smukke, antikke karaffel – Du kan nemlig altid bare vaske Naturmaling af glasset, når du er færdig med at bruge din dekoration - Det er smart! I vores guide viser vi, hvordan vi har dekoreret et vinglas med hvid Naturmaling og stjerner, som kan bruges som en hyggelig stage til fyrfadslys.

Inden du går i gang, skal du sikre dig, at du har følgende materialer klar:

Det skal du bruge:

 • Glas
 • Naturmaling
 • Pensel 
 • Malerrulle 
 • Klistermærker
 • Evt. dekorationssne
 • Evt. En saks
 • Evt. hobbykniv
 • Evt. malertape
 • Evt. selvklæbende papir
 • Evt. kuglepen

 

Sådan gør du:

TIP: Puds eventuelt glasset med sandpapir inden du maler med Naturmaling, så malingen har en bedre vedhæftningsevne på glasset.

 1. Sæt dine klistermærker på glasset i et mønster, du kan lide. Du også lave dine egne klistermærker ved at tegne og klippe mønstre ud i selvklæbende papir eller malertape.
 2. Mal så glasset med Naturmaling i en farve som du kan lide.
 3. Drys eventuelt glimmer eller andet pynt på glasset, mens malingen stadig er våd. Vi har drysset med dekorationssne, for at give glasset en imiteret frostklar overflade. Lad så malingen tørre. 
 4. Når malingen er tør, kan du forsigtigt pille klistermærkerne af. Brug eventuelt en nål til at løsne klistermærkerne i siderne og en pincet til at pille mærkerne af med.
 5. Husk altid at lægge sand i bunden af glasset, inden du tænder stearinlyset, så du ikke risikerer, at glasset springer på grund af varmen.

Vi har malet vinglasset 2 gange, så malingen er helt dækkende, men du kan nøjes med at male glasset én gang, så penselstrøgene i malingen bliver mere synlige, når stearinlyset er tændt. Se bare den fede struktur vores syltetøjsglas har fået ved kun at blive malet én gang med farverne Urtepotterød og Sumatra:

Hvis du ikke har klistermærker eller selvklæbende papir til rådighed, kan du naturligvis også bare selv tegne nogle flotte mønstre på glasset ved at skrabe den tørre maling af med en nål. Vores flaske er blevet så fin med søde stjerner og snefnug, der lyser smukt, når vi lægger en lyskæde ned i den. Flasken har vi malet med farven Ren Ro.

Rigtig god fornøjelse med jeres egne upcycling-projekter!