Linoliebutikkens gode råd om sandspartel

I Linoliebutikken vil vi gerne videregive vores gode råd om sandspartel til dig. I det følgende vil vi derfor fortælle dig, hvordan du bedst bærer dig ad, når du skal sandspartle – det er nemlig slet ikke så svært!

Det skal du bruge

Sandspartel kan anvendes både til fuldspartling og til andre former for spartelopgaver på indendørs vægge. Når du skal spartle, skal du anvende følgende redskaber:

Malerprodukter

 • Sandspartel
 • Special Grunder (til vægge med løs overflade)

Du kan købe vores kemifrie sandspartel her

Værktøj

 • Afdækningspapir eller plast
 • Bred spartel
 • Japanspartler
 • Støvmaske
 • Slibeklods
 • Sandpapir (Korn 100)
 • Giraf - til store flader (et slibeværktøj med en fleksibelplade, hvor man spænder sandpapir på og bagefter monterer på en stang)

Sandspartel af væg - hvordan?

Når man skal spartle, er det vigtigt, at overfladen er ren, tør og fast. Hvis materialet er porøst, bør du forgrunde det med Special Grunder fra Naturmaling. Herefter afhænger fremgangsmåden af om du skal fuldspartle, eller om du i stedet blot skal udjævne ujævnheder.

Her kan du købe vores miljøvenlige Special Grunder fra Naturmaling

Hvis du skal fuldspartle

Når du skal fuldspartle, skal du bruge en bred spartel og fordele et jævnt lag spartel over hele væggen ved, at trække spartelmassen op ad væggen.

Det er vigtigt, at have rigeligt med sandspartel på spartlen for, at være sikker på at spartlingen bliver jævn uden huller eller fordybninger. En ujævn spartling vil nemlig betyde, at du kan blive nødt til at spartle hele væggen forfra, når første lag spartelmasse er tørt.

Når spartelmassen er gennemhærdet, slibes væggen med 'giraffen' eller slibeklods. Brug sandpapirkorn 100. Slib hele væggen for at få en helt glat og jævn overflade. 

Omkring stikkontakter og langs paneler, hvor det er svært at komme til, slibes med slibeklods. Her er det vigtigt ikke, at slibe hverken mere eller mindre end på de store flader på væggen.

Når væggen er færdigslebet, vil man måske kunne se enkelte små huller i spartlingen. Disse små huller kan man efterspartle med en japanspartel. Undgå unødig spartelmasse på resten af væggen.

Når efterspartlingen er tør, slibes de nye spartlinger. Vær opmærksom på ikke at slibe for meget. Det er nemlig vigtigt, at de nye spartlinger kommer til at ligne resten af væggen.

Når væggen så er helt jævn og tør, er overfladen klar til at blive malet eller få sat væv op.

Hvis du skal spartle ujævnheder

Små ujævnheder kan også spartles med sandspartel. Her bør du bruge en japanspartel, og forsøge at undgå at få unødig spartelmasse på resten af væggen.

Når spartelmassen er gennemhærdet, slibes den overskydende spartelmasse væk. Vær opmærksom på, ikke at slibe for meget - de nye spartlinger skal nemlig ligne resten af væggen.

Hvor lang tid tager sandspartel om at tørre?

Hvor længe sandspartel tager om at tørre vil afhænge af, hvor tykke lag det har været nødvendigt at påføre, før væggen er pæn og jævn. I Linoliebutikken er det vores erfaring, at det som udgangspunkt tager 24 timer om at tørre. Det er dog vigtigt at understrege, at du ikke må lægge flere lag på, før det foregående lag er tørt.

Husk også at se vores sandspartel video

Hvis du også gerne vil se, hvordan man sandspartler, vil vi klart anbefale dig at se vores sandspartelvideo her. Her gennemgår Frank, hvordan en sandspartling forløber trin for trin. 

Fakta om vores sandspartel

Rækkeevne: 2-5 m2/liter. Afhængig af underlag og lagtykkelse
Sandspartel tørretid: Ca. 24 timer. Afhængig af underlag og lagtykkelse. Overfladen skal være trykfast, inden der påføres flere lag eller maling
Farve: Lysgrå
Fortynding: Max. 5 % vand
Rengøring af værktøj: Varmt vand og opvaskemiddel
MAL-kode: 00-1 (1993)
Holdbarhed: Begrænset holdbarhed i spanden, da produktet ikke indeholder konserveringsmiddel
Opbevaring: Køligt, men frostfrit
Genbrug: De brugte spande kan afleveres til genbrugsplast: Kode nr. 5
Deklaration: Vand, kridt, marmormel, linolie, fint sand, træstivelse

  I Linoliebutikken står vi altid klar til at hjælpe dig

  Vi håber, at du kan bruge vores gode råd om sandspartel. Hvis du skulle have flere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os på enten tlf. 72 30 20 33 eller på mail post@linoliebutikken.dk. Så vender vi tilbage hurtigst muligt med kyndig vejledning.

  Mange hilsner

  Tilbage til sandspartel